Verwijder het middelste uit de bloemkool en hak die in kleine stukjes. Doe in een ronde kookpot of wok olijfolie om de ui, de look en de gesneden stronk van de bloemkool aan te fruiten.

Voeg daarna de volledige bloemkool toe door hem in het midden van de pot te plaatsen. Verlaag het vuur en laat de bloemkool 10 minuutjes stomen onder het deksel.

De salsa pelata voeg je toe, door die rond de bloemkool te verdelen, samen met de ontpitte olijven.

Laat minstens een half uur sudderen op laag vuur, tot de bloemkool gaar is.

Bestrooi er de gehakte peterselie over en plaats de pot in het midden van de tafel om te eten als garnituur bij een kalfslapje (scaloppina) of kip (pollo arrosto).

Indien je de bloemkool als antipasto wilt eten, laat je het afkoelen en presenteer de bloemkool op een mooie schaal met de saus erom heen. Aan tafel snijdt iedereen dan een stukje af.

Dit is heel lekker met bij voorbeeld een stuk bruschetta.